.

Distle Road House

Functie: nieuwbouw stadsappartementen
Opdrachtgever: Urban Fabric Development
Locatie: Distelweg | Amsterdam
BVO: 3.000 m² 

 Buro Ruim heeft voor  Urban Fabric Development het project ‘Distle Road House’ ontworpen. Distle Road House heeft een sociaal woonconcept; de diverse luxe stadsappartementen delen een collectieve binnenruimte en gemeenschappelijke tuin. Hiermee bieden we bewoners ruimte voor extra activiteiten en verbinding. Er is een gezonde woonomgeving ontworpen met veel ruimte, daglicht en frisse lucht. En zon, want met een gevel aan de zuidzijde zijn de kingsize balkons ideaal georiënteerd. Het project is gelegen in het populaire gebied Buiksloterham. Hier wordt voormalige industrie getransformeerd naar een duurzame wijk voor wonen en werken.

Urban-Fabric-Development_Distle-Road-House_achterzijde

Distle Road House: een sociaal woonconcept 

Voor Urban Fabric Development is het creëren van een sociale infrastructuur belangrijk. Daarom ontwikkelde Buro Ruim voor Distle Road House een sociaal woonconcept. Zo is er een grote gemeenschappelijke binnenruimte op de begane grond ingericht waarover bewoners zelf kunnen beslissen hoe zij deze inrichten. Ze kunnen deze ruimte inzetten voor sociale ontmoetingen zoals het vieren van verjaardagen, het faciliteren van workshops of het verhuren aan externen zoals verenigingen. Of de ruimte nu wordt gebruikt voor zingeving en ontspanning of als plek om ‘aan huis’ te werken, toevallige ontmoetingen zijn nooit ver weg.

De aangrenzende collectieve tuin van dit appartementengebouw is ingericht met zitmeubilair en een barbecueplek. In deze tuin kun je gezamenlijk tuinieren, gezonde voeding verbouwen en variaties aan beplanting aanbrengen voor een betere biodiversiteit. Een natuurlijke overgang van de collectieve tuin naar het kindvriendelijke binnenplein zorgt voor een toegankelijke en open structuur. Onze buurtboekenkast en zitmeubilair bevorderen ontmoetingen met buurtbewoners. Tevens biedt het plein ruimte aan sport- en beweegvoorzieningen. Het ontwerp van het gebouw is er op gericht om sociale samenhang te bevorderen, beweging te promoten (met een centrale trap) en ruimte te bieden voor zingeving en ontspanning; allemaal keuzes in het ontwerp die bijdragen aan het welzijn van de bewoner.

Gezonde mobiliteit:  fietsen en parkeerhubs

Om de wijk en het gebouw goed bereikbaar te maken en houden is het ontwerp gericht op de fiets en deelmobiliteit. Parkeren met de auto gebeurt in één van de twee centrale parkeerhubs aan de Distelweg. Om autodelen en alternatieve vervoerswijze te stimuleren worden er minder parkeerplekken dan woningen aangeboden. Voor Distle Road House zijn er maar liefst twee fietsenstallingen, één indoor met oplaadpunten voor e-bikes en één outdoor. Dit vermindert file en CO2-uitstoot en draagt bij aan een toegankelijke en leefbare stad. Daarmee is bovendien het binnengebied aan het Albert Molhof volledig autovrij en als groen verblijfsgebied ingericht. De OV-pont ligt zo goed als naast de deur: lopen of fietsen naar het centrum is daarmee een kwestie van minuten. De wijk krijgt op korte termijn een uitbreiding van basisvoorzieningen.

Urban-Fabric-Development_Distelweg_penthouse
Urban-Fabric-Development_Distelweg_interieur

Een groene leefomgeving in Amsterdam-Noord

Distle Road House biedt de toekomstige bewoners een duurzame en groene leefomgeving. Aan de voorzijde is er uitzicht op Amsterdam-Noord en komt er een weg met groene 30 km-zone, aan de zonnige zuidkant is er zicht op de terrassen en het binnenplein. De groene tuinen en dakterassen aan de zuidzijde zijn een filter voor fijnstof en een biotoop voor dieren. In de aangrenzende collectieve tuin kun je gezamenlijk tuinieren, gezonde voeding verbouwen en variaties aan (distel)beplanting zorgen voor een betere biodiversiteit. Het geluidsluwe binnenplein is groen opgezet, wat bijdraagt aan de reductie van hittestress.

Het gebouw is energieneutraal ontworpen. Door een slimme indeling van de woningen en de gevelopeningen is het energieverbruik in het gebouw laag. De pv-panelen op het dak worden ingezet voor de gezamenlijke ruimtes en de restwarmte van de lucht wordt hergebruikt. Het regenwater wordt opgevangen in een waterreservoir en hergebruikt voor het doorspoelen van de toiletten en bewatering van de tuinen. Het casco is zo opgezet dat constructieve wanden tot een minimum worden beperkt. Hierdoor kunnen in de toekomst eenvoudig appartementen worden samengevoegd. De appartementen zelf zijn flexibel in te delen en kunnen meegroeien met de wensen van de bewoners. Plotseling thuiswerken, een (extra) slaap- of kinderkamer, een eigen ruimte voor hobby of work-out; in de appartementen kunnen wanden geplaatst worden naar ieders wens.

Urban-Fabric-Development_Distelweg_penthouse

MEER ARCHITECTUUR